• Bulancak booked.net
    +28°C

Haberler & Duyurular

TOBB - FGCCC; Türkiye - KİK Forumu

  • 21.07.2017

 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden iletilen yazıda; Türkiye ve Körfez ülkeleri arasındaki mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince, Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) ile 7 Nisan 2011 tarihinde İşbirliği Anlaşmayı takiben, 21 Mayıs 2011 tarihinde Eylem Planı imzalandığı belirtilmektedir.

FGCCC, Körfez ülkeleri arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğini geliştirmek, üye Odalar arasında koordinasyonu sağlamak, bilgi alışverişini temin etmek ve çeşitli sektörlerde somut işbirliği imkanları yaratmak amacıyla, 1979 yılında kurulan, kar amacı gütmeyen ekonomik kapsamlı bir kuruluş olduğu bildirilmektedir.

Başkanlığı, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Yönetim Kurulu Üyesi ve Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını da yürüten, Shaikh Khalifa bin Jassim Al Thani tarafından yürütülen FGCCC, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Oman ve Kuveyt olmak üzere altı Körfez ülkesinin Ticaret ve Sanayi Odaları/Birlik/Federasyonlarından oluştuğu ifade edilmektedir.

Türkiye ve Körfez ülkeleri arasındaki mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ve çeşitlendirilmesi, bölgedeki iş imkanlarının iş adamlarımızca değerlendirilmesi ve potansiyel yatırım imkanlarının tespit edilmesi bakımından Birliğimizce FGCCC ile işbirliğine özel önem verildiği belirtilmektedir.

Türkiye'nin Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ile ticaret hacmi 2000 yılında 2 milyar ABD Doları iken, 2015 yılına yaklaşık sekiz misli artarak, 15 milyar ABD Dolarına ulaşmıştır. Körfez ülkelerinin petrol dışı üretim planlamalarına yönelmeleri, bu ülkelerin pazarlarındaki yüksek satın alma gücü ve coğrafi yakınlık, ülkemiz için ciddi işbirliği ve yatırım fırsatları sağladığı bildirilmektedir.

Türkiye KİK 1. İş Forumu, 4-6 Şubat 2012 tarihlerinde, Odalar Birliği ve FGCCC arasında imzalanan Anlaşma ve Eylem Planı kapsamında 320 Körfez ülkesi bürokrat ve iş dünyası temsilcisinden oluşan yaklaşık 600 temsilcinin katılımı ile İstanbul'da düzenlenmiş olup, forum'un başarısı üzerine sürekli bir yapıya kavuşturulmasına karar verildiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, Bahreyn Başkanı Şeyh Khalifa bin Salman Al Khalifa himayelerinde, Birliğimiz ve İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) koordinasyonunda, Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odaları (BCCI) işbirliğinde, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) desteğiyle, "TOBB - FGCCC; Türkiye- KİK Forumu", 1-2 Kasım 2016 tarihinde, Bahreyn'de düzenleneceği bildirilmektedir.

Forum'a, Bahreyn Başbakanı Şeyh Khalifa bin Salman Al Khalifa, KİK Genel Sekreteri Sn. Abdul Latif bin Rashid Al Zayani, Türkiye ve KİK ülkeleri Bakanları, Körfez ülkeleri Oda Başkanlarının katılımı beklendiği, ayrıca KİK üyesi Bahreyn, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar ve Oman iş ve finans çevrelerinden yaklaşık 500 kişilik geniş katılım beklenen Forum'a, Türkiye'den muhtelif sektörlerden oluşan özel sektör heyeti ile iştirak edilmesi öngörüldüğü belirtilmektedir.

Forum kapsamında, altyapı, mega projeler, teknik müşavirlik, tarım, gıda güvenliği yenilenebilir enerji, petrol ve gaz sektörü, karşılıklı işbirliği imkanları, şirket kurma koşulları ve kadın girişimciliği gibi konular ele alınacağı bildirilerek, söz konusu ziyaret ile ilgili taslak program ve katılım şartları bilahare Odalar Birliği tarafından duyurulacaktır.

Üyelerimize duyurulur.

TOBB - FGCCC; Türkiye - KİK Forumu