ABD Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi

• 13.04.2018

İlgi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 11.04.2018 tarih ve 0431/5877 sayılı yazısı.

ABD’nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine İlişkin son olarak 31 Aralık 2017 tarihinden sonra GTS Rejimi Yürürlükteymiş gibi hareket edilip GTS kapsamında yer alan ürünlerin sevkiyatlarında ilgili ithalatçılar tarafından ABD Gümrüklerine sunulan ürünün teslim evrakında (CBP Form 7501) “A” işaretinin eklenmeye devam edilmesi gerektiği vurgulanmıştı.

Ekonomi Bakanlığının direktifleri doğrultusunda konuya ilişkin olarak aşağıdaki ilave hususlara yer verilmiştir:

“23 Mart 2018 tarihinde Başkan Trump, 1 Ocak 2018-31 Aralık 2020 tarihleri arasında geçerli 1625 sayılı GSP yeni uzatma yasasını imzalamış, böylece ABD tarafından uygulanmakta olan GSP sistemi 2020 yılına kadar uzatılmış bulunmaktadır. Ayrıca, yasa geriye dönük olarak kabul edilmiştir.”

“Bu bağlamda, 1 Ocak 2018’dan GTS’nin yeniden yürürlüğe girdiği tarihe kadar, GSP kapsamında yapılan sevkiyatlarda ödenmiş olan gümrük vergileri, gerekli prosedürleri yerine getirilmiş olması kaydıyla, ithalatçılara iade edilmektedir” denilmektedir.

Bilgilerinize sunulur.

Saygılarımla,