Tehlikeli Madde Taşımacılığı

• 09.01.2019

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden Odamıza gelen, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün yazısına atfen; Tehlikeli Madde Taşımacılığı hakkında ilgili mevzuatta atıfta bulunulduğu üzere uygulanmakta olan idari para cezaları ile belgelendirme ücretlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298 nci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerlendirme oranında artırılarak uygulanacağı  belirtilmektedir.

Ayrıca, 30.11.2018 tarihli ve 30611 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 503 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2018 yılı için yeniden değerleme oranı % 23,73 olarak tespit edilmiştir.

Bu kapsamda;

- Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması hakkında Yönetmelik,

- Tehlikeli Madde Taşıyan Araç ve Üst Yapıların Teknik Muayeneleri Hakkında Yönetmelik,

- Tehlikeli Maddelerin Denizyoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik

- Tehlikeli Maddelerin Havayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik,

- Tehlikeli Maddelerin Demiryolu İle Taşınması Hakkında Yönetmelik,

- Denizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslararası Kod Kapsamında Eğitim ve Yetkilendirme Yönetmeliği,

- Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ,

- Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge,

- Kıyı Tesisi Tehlikeli Madde Uygunluk Belgesi Düzenlenmesi Hakkında Yönerge,

- Tehlikeli Yüklerle İlgili Gözetim Hizmeti Faaliyetinde Bulunacak Gözetim  Şirketlerinin Yetkilendirilmesi Hakkında Yönerge,

- Havayoluyla Tehlikeli Maddelerin Taşınması Eğitim Yönergesi,

- Karayoluyla Tehlikeli Madde Taşıyan Araç Şoförlerine Yönelik Mesleki Yeterlilik Eğitimi  Yönergesi,

- Demiryolu Taşımalarında Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Düzenlenmesine  İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge,

- Radyoaktif Madde İçeren Paketlerin Havaalanlarında Geçici Depolanmasına Dair Yönerge,

- Tehlikeli Maddelerin Demiryoluyla Taşınması Hakkında Eğitim Yönergesi,

- Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşlarının Yetkilendirilmesi Hakkında Yönerge,

Kapsamında öngörülen kuralların, şartların ve yükümlülüklerin ihlalleri durumunda uygulanacak yaptırımlar (uyarma ve idari para cezaları) yeniden değerlendirilerek adı geçen Genel Müdürlük resmi internet sitesi www.tmkt.gov.tr adresi mevzuat bölümü Genelge kısmında (genelge/2018/02) yayınlamış ve 1 Ocak 2019 itibariyle uygulamaya başlamıştır.

İlgili üyelerimize duyurulur.

Saygılarımızla,