• Bulancak booked.net
    +28°C

Haberler & Duyurular

KOSGEB - Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı

  • 04.05.2021
  • Bulancak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan ve pandemiden etkilenen ve imalat sanayi ve teknoloji sektöründe faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere yonelik KOSGEB üzerinden mikro işletmelere 30 Bin küçük işletmelere 75 bin TL'ye kadar faizsiz ve 3 yıl geri ödemesiz toplam 5 Milyar TL'lik yeni destek programı ile ilgili tüm detaylar belli oldu.
 
Genel itibariyle aşağıda yer alan şartları taşııyan işletmeler;
 
1- İmalat, Bilgisayar Programlama ve Bilimsel Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan işletmeler
2- 2019 yılı Mayıs ayından önce kurulmuş olan,
3- 2019 net satış hasılatı en az 75 bin tl olmalı
4- 2020 ilk 5 ay kdv beyannamesinde 2019 ilk 5 ay kdv beyannamesine göre %25 gelir kaybı olan,
5- 2020 mart ayı istihdam sayısını 2021 Mart,Nisan,Mayıs ayında koruyor olmak
6- Yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil/taksitlendirilmemiş vergi yada SGK borcu olmayan
7- Pandemi süresininin başlangıcında    tüm esnaflara  devlet bankalarınca kullandırılan 25.000 TLlik işe devam  kredi paketinden faydalanmamak
8- Kosgeb Kobi Finansman Desteğinden faydalanmamak,
Şartlarını Sağlayan Mikro ölçekli işletmelere 30 Bin TL, Küçük ölçekli işletmelere  75 Bin TL  faizsiz Kredi  Kosgeb Üzerinden  kullandırılacak olup, ödemesi 2024 yılında başlayarak 4 er aylık taksitlerle yapılacaktır.
Başvurular 3 Mayıs 2021 Pazartesi gününden itibaren başlamıştır.
Bu destek programında asgari prosedürle, süratli ve güvenli bir yöntemle destek verilmesi gerektiğinden, diğer KOSGEB destek programlarından farklı ve yeni bir destek programı uygulanacaktır. 
 
Uygunluk kriterlerini karşılayan MKİ’ler, KOSGEB'in web tabanlı destek uygulama arayüzü olan KBS (E-devlet sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, MERSİS – ESBİS ve diğer bazı veritabanlarıyla bağlantılı olan KOBİ Bilgi Sistemi) üzerinden başvuru yapabilecektir.
 
 
Diğer KOSGEB destek programından farklı olarak bu yeni programda kurul veya komite değerlendirme prosedürü olmayacaktır. Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK ağırlıklı resmi kayıtlara göre başvuru ve uygunluk kriterlerini karşıladığı belirlenen KOBİ’ler için başvuruyu takiben ödeme işlemleri başlatılacaktır. Ödemeler 3 ay karşılığında 3 taksitte yapılacaktır. Her ödeme öncesinde, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu ve istihdamını belirli bir seviyede muhafaza ediyor olduğu kontrol edilecektir.
 
Destek programı iki bileşenden oluşacaktır:
Birinci bileşende; imalat sektöründeki MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.
İkinci bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan ve imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyet gösteren genç yenilikçi MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.
 
BAŞVURU KRİTERLERİ
 
Ölçek kriteri:
Mikro ve küçük ölçekli işletmeler (MKİ’ler) başvurabilecektir.
 
Sektör kriteri:
Aşağıdaki sektörlerde faaliyet gösteren MKİ’ler ilgili bileşene başvurabilecektir:
- İmalat sektörü (NACE Rev 2 - Kısım C)
- Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler sektörü (NACE Rev 2 - Bölüm 62) - Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörü (NACE Rev 2 - Bölüm 72)
 
2019 yılında asgari gelir hacmine ulaşmış olma kriteri:
Covid-19'dan önce de aktif olduğu kabul edilen MKİ'ler başvuru yapabilecektir. 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde edilmiş olması, aktif işletme olmanın kanıtı sayılacaktır. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç işletmelerde aranmayacaktır.
 
2020 yılında 2019 yılına göre gelir kaybına uğramış olma kriteri:
2020'de 2019'a kıyasla en az %25 oranında gelir kaybına uğrayan işletmeler pandemiden etkilenmiş olarak kabul edilecek ve başvuru yapabilecektir. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç işletmelerde aranmayacaktır.
 
Not: 2020 yılı Ocak ayından Mayıs ayı sonuna, yani ilk normalleşme dönemine kadar geçen zamandaki toplam gelir, 2019’un aynı dönemindeki geliri ile mukayese edilerek her işletmenin gelir kaybı oranı hesaplanacaktır. Gelir kaybı oranının hesaplanmasında, işletmelerin Gelir İdaresi Başkanlığında kayıtlı 2020 ve 2019 yılları ilk 5 aylık KDV beyannameleri dikkate alınacaktır.
Not: Bu kriteri sağlamayan ancak Covid-19 salgını başlangıcından önceki yılda nakit akışı sorunu bulunan işletmelerden de başvuru alınacak ve bütçe artması durumunda bu işletmeler de destekten yararlandırılabilecektir. 2019 yılında bilanço usulü defter tutan işletmelerin Gelir İdaresi Başkanlığında kayıtlı bilanço bilgilerine göre nakit oranının 0,2’den küçük olması, 2019’da nakit akışı sorunu yaşadıklarının ve bundan dolayı 2020 yılında kanıtı sayılacaktır.
 
Aşağıdaki belirtilen işletmeler başvuruda bulunamayacaktır:
- Yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ya da sosyal güvenlik borcu olanlar bu desteğe başvuramayacaktır.
- Dünya Bankası tarafından kısıtlanan sektörlerdeki işletmeler bu desteğe başvuramayacaktır.
- Üç kamu bankasının Covid-19 pandemisi kapsamında ilan edilen “İşe Devam Kredisi”nden yararlanan işletmeler bu desteğe başvuramayacaktır.
- KOSGEB Girişimci Kredi Faiz Desteğinden yararlanan işletmeler bu desteğe başvuramayacaktır.
 
DESTEK TÜRÜ VE MİKTARI
Destek türü, “teminatsız ve faizsiz geri ödemeli destek” olacaktır.
Ödeme onayı, işletmenin 2020 Mart ayındaki SGK 4A’lı çalışan sayısını ödemeye esas ay (2021 Mart, Nisan, Mayıs) itibariyle muhafaza etmesi şartıyla verilecektir. Ölçeğe göre geri ödemeli destek üst limitleri:
 
Mikro işletmeler: 10.000 X 3 ay =30. 000 TL* 
Küçük işletmeler: 25.000 X 3 ay= 75.000 TL*
*: Bu tutarlar üst limitleri göstermektedir. Ödeme tutarı, işletmenin ödemeye esas aydaki SGK 4A’lı çalışan sayısına ve destek kapsamındaki uygun giderler bakımından harcama beyanına göre değişecektir. Buna göre;
 
- Mikro işletmelerde; ödemeye esas ayda SGK 4 A’lı personeli olmayan işletmeye ilgili ay için 5.000 TL, 1 personeli olan işletmeye 8.500 TL, 2 ve üzeri personeli olan işletmeye 10.000 TL aylık destek hesaplanacak, uygun giderler bakımından ilgili aydaki harcaması düşük olan işletmeye o aydaki harcama beyanı tutarında destek ödenecektir.
 
- Küçük işletmelerde; ödemeye esas ayda SGK 4 A’lı personeli olmayan işletmeye ilgili ay için 5.000 TL, 1 personeli olan işletmeye 8.500 TL, 2 veya 3 personeli olan işletmeye 10.000 TL, 4 ve üzeri personeli olan işletmeye 25.000 TL aylık destek hesaplanacak, uygun giderler bakımından ilgili aydaki harcaması düşük olan işletmeye o aydaki harcama beyanı tutarında destek ödenecektir.
 
UYGULAMA SÜRECİ
Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. KOSGEB Veritabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır.
 
Kısa sürede tamamlanacak değerlendirme ve onay işlemlerinden sonra destek ödemeleri başlatılacaktır. Ödemeler 3 aylık dönemde 3 taksitte yapılacaktır. Her ödeme öncesinde, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu ve istihdamını 2020 Mart ayındaki seviyede muhafaza ediyor olduğu kontrol edilecektir.
 
Ödeme aşamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olanlara destek ödenmeyecektir.
 
Başvuruya haiz işletmeleri için yürütülecek başvuru süreç takvimine haberimiz ekindeki görsel üzerinden ulaşabilirsiniz.
 
Tüm detayları içeren bilgi notu pdf formatında haberimiz ekinde yer almaktadır.
KOSGEB - Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı