• Bulancak booked.net
    +28°C

Haberler & Duyurular

Suudi Arabistan'a İhracat

  • 08.03.2021
  • Bulancak
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden gönderilen yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı'nın yazısına atfen, 2020 yılının ikinci yarısından itibaren basında yer almaya başlayan haberlerde, Suudi Arabistan'ın Türk menşeli ürünlerin ithalatının durdurulmasına yönelik bir takım tarife dışı engellemelere başvurduğu bilgisi gündeme gelmiştir. Konu hakkında Odalarımız/Suudi Arabistan'a ihracat yapan firmalarımızdan da yazılı/şifahi bildirimlerin Odamıza ulaştığı bildirilmiştir.
 
Söz konusu haber/bildirimlerin değerlendirilmesinin akabinde, ilgili uygulamaların münferit veya sistematik bir engelleme niteliğinde olup olmadığının anlaşılması ve ihracatçı şirket/işletmelerimizin uygulamalardan kaynaklı yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesini teminen, Birliğimizce T.C. Ticaret Bakanlığı ve T.C. Dışişleri Bakanlığı'na muhtelif tarihlerde konu hakkında başvuruda bulunulmuştur.
 
Birliğimizce yapılan başvurulara istinaden T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıda;
 
"Suudi Arabistan'da son zamanlarda Türk ürünleri ve Türk firmalarına karşı yapılan haksız uygulamalar, bu ülkeyle olan ticaretimizi olumsuz yönde etkilemektedir. STK'larımız ve firmalarımız tarafından Bakanlığımıza iletilen şikayetler, adı geçen ülkenin firmalarımız aleyhine uyguladığı olumsuz muamelenin devam ettiğini göstermektedir.
 
Konu Bakanlığımız tarafından gerek üst düzey temaslar vasıtasıyla, gerekse Suudi Arabistan'da mukim temsilciliklerimiz nezdinde yakından takip edilmektedir. Bu çerçevede, Sayın Bakanımız tarafından Suudi muhatabı Ticaret Bakanı Majid bin Abdullah El Kasabi ile birçok defa temasa geçilmiş, Türk ihraç ürünlerine ve firmalarımıza uygulanan olumsuz muamelelerden duyulan üzüntü dile getirilmiş ve bahse konu menfi uygulamalara son verilmesi talep edilmiştir. Suudi Bakan tarafından iletilen cevaplarda ise, Suudi Arabistan'ın ticaret politikalarının ve uygulamalarının, ülkenin uluslararası taahhütlerine uygun bir şekilde tüm ticari ortaklıkları ile serbest ve adil bir ticaretin sağlanmasına yönelik olarak belirlendiği iddia edilmiş, ülkemize yönelik ayrımcı bir tutumun sergilenmediği ifade edilmiştir.
 
Öte yandan, Suudi Arabistan gümrüklerinde ihraç ürünlerimize karşı uygulanan ticareti kısıtlayıcı uygulamalara son verilmesini teminen, Riyad Büyükelçiliğimizce Suudi Arabistan Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile görüşülmüştür. Ayrıca, gümrüklerde bekletildiği bildirilen sevkiyatlara ilişkin bilgiler Riyad Ticaret Müşavirliğimizce Suudi Arabistan Ticaret Bakanlığı ve Suudi Arabistan Dış Ticaret İdaresi'ne; Cidde Ticaret Ataşeliğimizce Cidde Gümrük İdaresi ve Cidde Ticaret Odası'na ileterek ürünlerin gümrüklerden çekilme süreçlerinin hızlandırılması talep edilmektedir.
 
Sorunun çözümünü teminen Bakanlığımız tarafından Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdinde de gerekli tüm girişimler yapılmaktadır." denilmektedir.
 
İlgili üyelerimize duyurulur.